De eerste ideeën voor een educatief archeologisch erf in Vlaardingen dateren van 1984. De archeologische werkgroep AWN-Helinium bestudeerde toen de mogelijkheden hiervan, maar zag er voorlopig vanaf toen de plannen van Archeon in Alphen aan den Rijn werden gepresenteerd. Sindsdien sluimerde de gedachte het rijke archeologische erfgoed van het Maasmondgebied 1:1 na te bootsen.
In de aanloop naar de oprichting van het burgerinitiatief Federatie Broekpolder (2006) werd het idee weer opgepakt. De oprichting van de gemeentelijke archeologische dienst van de gemeente Vlaardingen in 1993 resulteerde in een stroom nieuwe ontdekkingen en daarmee de wens die te delen met een groter publiek. Eén van de ‘voorrangsprojecten’ van het Integraal Inrichtingsplan Broekpolder (2009) werd het Educatief Archeologisch Erf.
In 20.. verscheen een Haalbaarheidsonderzoek, gevolgd door onder andere het Ontwikkelplan dat de blauwdruk voor het terrein vormt. In 2016 werd de eerste reconstructie opgeleverd Vlaardingencultuurhuis, in 2018 de IJzertijd boomstamkano en in 2019 het Rottahuis. In 2020 volgen de Spijkenisseboerderij en, naar verwachting, de sanering en inrichting van het plangebied.