Blog

Schade aan Vlaardingencultuurhuis door stormen

De stormen die vorige week over Nederland raasden, hebben ook schade aangericht aan de reconstructie van het Vlaardingencultuurhuis (Nieuwe Steentijd, 2.900 v.Chr.). De zijwanden zijn flink uit het lood geduwd en daardoor is een deel van het dak verzakt. De bouwers van Masamuda, het educatief archeologisch erf waar het Vlaardingencultuurhuis is gebouwd, gaan de komende weken de schade als experimenteel-archeologisch project repareren.

Het huis is in samenwerking met de Universiteit Leiden gebouwd in het kader van experimentele archeologie. Momenteel loopt een project waarbij het leven in en rond een huis uit de prehistorie wordt bestudeerd. “In dat kader is de schade weliswaar ongewenst, maar ook een bijdrage aan de studie,” zegt Jeroen ter Brugge, archeoloog en projectleider van Masamuda. “We gaan het huis repareren met materialen die ook in de Steentijd voorhanden waren, zoals touw, hout en menskracht.”

De gebouwen op het middeleeuwse erf, het Rottahuis en de Spijkenisseboerderij, hebben geen schade van betekenis opgelopen. Masamuda is elke zondagmiddag open voor bezoekers, van 12.00 – 16.00 uur.

Foto’s: ©masamuda
Foto 1: De schade aan het Vlaardingencultuurhuis is aanzienlijk, maar waarschijnlijk te repareren.
Foto 2: De lemen wanden zijn gescheurd en de palen staan scheef.
Foto 3: De wand staat ongeveer 60 graden uit het lood.
Foto 4: Het dak van het Vlaardingencultuurhuis is aan een zijde verzakt.

No Comments

Post a Comment