Blog

Nationale Archeologiedagen in de Broekpolder

Experimenten, workshops en presentaties Steentijd en Middeleeuwen

Op 19 en 20 juni as. worden de Nationale Archeologiedagen gehouden. Masamuda, het educatief archeologisch erf in de Broekpolder, presenteert die dagen een indrukwekkend programma met activiteiten voor elk wat wils. Zowel in het Vlaardingencultuurhuis als in het Rottahuis kun je komen kijken of zelfs meedoen. De locaties zijn dit weekend gratis toegankelijk van 10.00 – 17.00 uur.

Rond het Vlaardingencultuurhuis kun je meer te weten komen over het leven in de Nieuwe Steentijd. Als vervolg op de bouw van het huis, onderzoekt de Universiteit van Leiden nu hoe men 5000 jaar geleden in en rond het huis kan hebben gewoond en gewerkt. De experimenten zijn onderdeel van het NWO-project ‘Putting life into Neolithic houses’. Dr Annelou van Gijn, hoogleraar experimentele archeologie van de UL, houdt een doorlopende presentatie en toont gereedschappen uit die periode. Verder wordt met steentijdgereedschappen (vuurstenen bijlen en messen van botten) een boomstamkano uitgehakt onder leiding van Leo Wolterbeek. Diederijk Pomstra en Lasse van den Dikkenberg maken gereedschappen uit afgedankte vuurstenen bijlen. Dr. Geeske Langejans en Merel Spithoven, verbonden aan de Technische Universiteit Delft, tonen hoe je uit berkenbast teer kunt maken.

In en rondom het Rottahuis en de Spijkeniseboerderij leeft deze dagen een aantal middeleeuwse bewoners van de re-enactmentgroep Eburones. Zij vieren het midden van de zomer, dus worden er allerlei lekkere gerechten gekookt, gebakken en gerookt. Ook het bijbehorende bestek, lepels en borden, snijden zij ter plekke uit vers hout. Om de feestvreugde verder te verhogen wordt er textiel geverfd, wol gesponnen en stof geweven. Verder kun je komen luisteren naar een verhalenverteller, die al rijmend en dichtend over het middeleeuwse leven vertelt. Hun toehoorders zijn o.a. een rijke familie, die laten zien hoe zij hun rijkdom verdedigen.

De archeologische dienst van de gemeente Vlaardingen (VLAK) en de AWN-archeologievereniging Helinium laten zien wat zij doen op gebied van archeologie.

De Nationale Archeologiedagen in Vlaardingen worden georganiseerd door Masamuda in samenwerking met de Universiteit Leiden, de archeologische dienst van de gemeente Vlaardingen (VLAK) en de AWN-archeologievereniging Helinium.

Masamuda is een educatief archeologisch erf, waar gereconstrueerde gebouwen uit de prehistorie en de middeleeuwen worden gebouwd. Ook de bij de diverse archeologische perioden behorende landschappen worden tot leven gebracht. Woningen uit de Vlaardingencultuur (2700 v.Chr.), en de middeleeuwen zijn inmiddels klaar. De aanwezige vrijwilligers geven u de gewenste informatie.

De naam Masamuda is inheems voor het Maasmondingsgebied, die in geschreven bronnen voor het eerst in de 8e eeuw voorkomt. De archeologische inspiratie voor het erf wordt in dit deltagebied gevonden.

Programmaoverzicht:

Locatie Nieuwe Steentijd (Vlaardingencultuurhuis)

  • Presentatie Leven in de steentijd door Annelou van Gijn
  • Maken van een boomstamkano door Leo Wolterbeek
  • Maken van vuurstenen gereedschappen door Diederik Pomstra en Lasse van den Dikkenberg
  • Maken van teer uit berkenbast door Geeske Langejans en Merel Spithoven
  • Presentatie VLAK – archeologische dienst van gemeente Vlaardingen

  • Leven in de middeleeuwen met koken, bakken en roken van voedsel
  • Maken van bestek
  • Weven, spinnen en verven van stoffen
  • Verhalenverteller
  • Presentatie Helinium, archeologievereniging Vlaardingen

De locaties zijn toegankelijk van 10.00 – 17.00 uur.